Artikelen

 • Meditatie
 • Onderzoek
 • Depressie en kanker
 • Literatuur
 • Boek: "Heel zijn Leven"
 • Holisme en Wetenschap
 • Kanker; patentgeneeskunde      & alternatieven
 • Orgaandonatie? Waarom     niet!
 • Dwarsliggers
 • Voeding en Preventie
 • Wie is je innerlijke kind?

  Je innerlijke kind vorm je op basis van je ervaringen, tijdens de eerste zes jaar van je leven. Je ontwikkelt tijdens deze periode allerlei vaardigheden, die je in je leven nodig hebt. Je ervaart wat veiligheid, warmte en vertrouwen voor je is, je leert met je gevoelens om te gaan, wie je bent, wat grenzen zijn en wat het woordje ‘nee’ betekent. Je leert je vrij te maken en te genieten van je lichaam, ontdekt wat goed en kwaad is en hoe je met andere mensen kunt omgaan; je sociale vaardigheden. Dat is heel veel en het gaat meestal ook goed. De vaardigheden die je wat minder of niet goed hebt geleerd kunnen echter, zonder dat je je er van bewust hoeft te zijn, je leven behoorlijk negatief beïnvloeden. Daardoor reageer je bijv. in bepaalde situaties nog steeds vanuit het innerlijke kind van vijf jaar. Wie heeft er ideale ouders of een perfecte jeugd gehad? Iedereen maakt ongewenste gebeurtenissen mee. Sommigen hebben als kind zelfs heel ernstige en pijnlijke ervaringen meegemaakt, zoals misbruik, mishandeling of verwaarlozing. Onze natuurlijke reactie op alle ongewenste gebeurtenissen is dat we een overlevingsmechanisme ontwikkelen dat we ons hele verdere leven in stand houden. We denken dat we dán niet weer zo verdrietig, angstig, boos en ongelukkig zullen zijn. Op den duur frustreert dit je. Het gedragspatroon van je innerlijke kind werkt niet meer, het is een last en beperking, het is een gevangenis geworden. Nog steeds heb je moeite met één van de navolgende thema’s:

  > Geen nee durven zeggen of accepteren, of grenzen aangeven;
  > Bang zijn voor intimiteit;
  > Niet goed voor je behoeften zorgen;
  > Je steeds weer afgewezen, of schuldig voelen;
  > Perfectionistisch zijn;
  > Je voor alles en iedereen verantwoordelijk achten;
  > Mogelijk ben je verslaafd aan eten, alcohol of andere drugs;
  > Misschien zit je vol wantrouwen of schaamte.

  Cursussen innerlijke kind-werk:
  De cursussen worden gegeven door Hannie Oosterveen. Zij heeft een voorkeur voor cursussen van tien dagdelen, maar korter kan eventueel ook. Een cursus kan worden aangevraagd zodra er minimaal 6, maximaal 10 gegadigden zijn. Dan overleggen we over lokatie en prijs.

  In de cursus innerlijke kindwerk kun je gaan ontdekken wannéér en welke hiaten er in je jonge kinderjaren zijn ontstaan. Hiaten waar je NU in je dagelijkse leven last van hebt. Dat kan in je omgang met je partner zijn, met vriendschappen, hoe je voor jezelf zorgt, en met je lichaam om gaat. Het kunnen ook andere lastige eigenaardigheden zijn, waar je al zo aan gewend bent geraakt dat je denkt dat het nou eenmaal zo is en bij je hoort. Door deze gedachten en patronen ontneem je jezelf de kans op een volwaardig, liefdevol en gezond volwassen leven. Door in contact te zijn met je innerlijke kind, ernaar te luisteren en het te geven wat het nodig heeft, kun je de pijn uit het verleden helen, in contact komen met je oorspronkelijke natuurlijke zijn en een liefdevolle relatie met jezelf hebben.
  Dit innerlijke kindwerk is geschikt voor “gezonde neuroten” die een zelfreflecterend vermogen hebben. Het is een intensief proces, waarin je jezelf flink tegen kunt komen, waardoor je leven enorm kan veranderen. Het je bewust worden, ervaren en voelen van diepliggende onbewuste patronen in je leven, vraagt moed en veel liefde. Een ongewenst patroon van jezelf onder ogen zien vereist namelijk van je dat je het niet meteen veroordeelt. Doel van deze cursussen is: